Search here...
TOP
Persoonlijk

Wil je met mij dansen?

Wil je dansen? Dat licht vleiende gevoel als je aan de kant van de dansvloer staat en er komt een heer op je af met zijn hand uitgestoken en een glimlach op zijn gezicht. Ik hou ervan om ten dans gevraagd te worden! Dat stukje erkenning wanneer iemand mij ziet staan/zitten en denkt ja met haar wil ik even een dansje doen. Het doet mijn ego goed.

Maar soms komt er iemand op mij af en dan denk ik “HELP, ik wil wel dansen maar niet met jou!”.

En ondanks dat ik nee leer te zeggen, kreeg ik laatst het commentaar dat je als dame toch geen dansjes kan afslaan. Dat zou echt niet kunnen en zou onbeleefd zijn. Waarbij ik mezelf afvraag of het niet veel onbeleefder is om tegen mijn zin met iemand te dansen. Dan wil ik dus ook geen connectie maken en zal ik ook niet mijn alles geven in de dans. Dat is toch ook onbeleefd! Kan je die persoon dan niet beter beleefd weigeren zodat hij iemand ten dans kan vragen die wel met hem wilt dansen?

Oh en dan natuurlijk nog het debacle vraag je als vrouw een heer ten dans? Is dat iets wat hoort? Wanneer je mijn eerdere blogpost over dans etiquette hebt gelezen dan weet je hoe ik daarover dacht. Dacht ja, want ondertussen is mijn mening flink veranderd. Want naast het feit dat je soms als dame een eeuwigheid moet wachten op een dansje, is het fijn om je danspartner te kunnen kiezen. Mijn zelfgekozen dansjes duren vaak langer, zijn fijner en hebben ook vaak meer connectie.

Hoe vraag je een man dan ten dans?

Gelukkig is het geen rocket science! Je doet exact hetzelfde wat zij ook doen, zo simpel is het. Kijk eerst even rond, laat je oog op iemand vallen en daarna gewoon op je doel af. Als het goed voelt en als jij graag met die persoon wilt dansen dan vraag je dat. Waarom nog langer aan de zijkant van de dansvloer staan als je zelf ook het heft in handen kan nemen?

Dit klinkt natuurlijk erg makkelijk allemaal maar oefening baart kunst!
Laten we het even stap voor stap doornemen.

  1. Stel jezelf een haalbaar doel – bijvoorbeeld 1 onbekende man ten dans vragen en 1 bekende man ten dans vragen.
  2. Bereid jezelf er op voor – zorg dat je je doel duidelijk voor ogen hebt wanneer je naar gaat dansen.
  3. Speel vals – say what! Ja speel vals! Vraag een taxidanser ten dans, die mag geen nee (tenzij hij ECHT een hele goede reden heeft). Hierdoor heb je alvast een beetje zekerheid, dit kan je vervolgens uitbreiden.
  4. Laat je gevoel ook een rol spelen – iedereen heeft zijn of haar vibe, zorg dat je iemand kiest die je geen allergische kriebels geeft omdat zijn vibe je niet aanstaat. Ben je een rustige traditionele danser, vraag dan niet de tofste urbankizzer maar blijf in je vertrouwde straatje. Die toffe man kan je altijd nog vragen!
  5. Haal adem – dat scheelt een hoop stress!
  6. Lach – het maakt je onweerstaanbaar.
  7. Bedenk wat je gaat zeggen en wat je houding is – de woorden ‘wil je dansen?’ en je hand uitsteken is meer dan voldoende! Nou vooruit, duidelijk praten en oogcontact is ook wel een must.
  8. DURF – jij kan dit!
  9. DOEN – gewoon doen!

Bedenk dat mannen ook het recht hebben om nee te zeggen, misschien vraag je het op een verkeerd moment. Neem het niet persoonlijk en vraag de volgende man. Het is echt heel simpel, maar dan moet je het wel doen.

Mijn ervaring

Ik ben pas vorige maand begonnen met het ten dans vragen van heren. De eerste keer dat ik het vroeg klopte mijn hart in mijn keel, maar de blik op het gezicht van die man maakte alles goed. Hij keek zo blij en zelfs een beetje vereerd – zal dat gestreelde mannenego wel zijn – dat ik meteen moed kreeg om de volgende te vragen. Af en toe heb ik ook vals gespeeld door een (bekende) taxidanser te vragen. Ook bleek ik achteraf weleens iemand gevraagd te hebben die leraar is.

Eerder gaf ik al aan dat de dansjes die ik dan heb anders zijn. Ik merkte het bij de derde man die ik ten dans vroeg (ik kan ze nog op 2 handen tellen). Zijn ego leek wat minder gestreeld en ik was even bang dat hij misschien tegen zijn zin in ging dansen. Maar niets bleek minder waar! Onze connectie was erg fijn en op een gegeven moment was het zelfs hoofd tegen hoofd en ogen gesloten. Dat is iets waar ik met regelmaat nog wat moeite mee heb, maar bij mijn zelfgekozen heren lijkt dat toch makkelijker te lukken.

Kortom ik hou mijn doel vast om op elk feest drie onbekende heren ten dans te vragen, waarbij ik mijzelf uitdaag om ook heren te vragen die duidelijk HEEL veel beter dansen dan ik.

En jullie dames? Vragen jullie al heren ten dans? Durf je het een keer te proberen of blijf je toch liever wachten?
Oh en heren wat vinden jullie ervan om ten dans gevraagd te worden?

 

ps. vergeet je niet om de Facebookpagina van Kizomba Blog in de gaten te houden!

Kizomba Blog

«

»

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *