Search here...
TOP
Informatief Persoonlijk

3 Redenen waarom kizomba verslavend is

kizomba is verslavend

Kizomba is verslavend! Daar zijn vele van jullie het vast mee eens. Wanneer je eenmaal bent begonnen met dansen dan is het bijna onmogelijk om te stoppen. Elk weekend naar een feestje en tja doordeweeks een social of dansavond meepakken is dan ook niet ongewoon. Maar waarom is kizomba zo verslavend? Wat gebeurd er met je als je kizomba danst? Kizomba blog geeft je 3 redenen!

Door het dansen (lichamelijke beweging) en het lichamelijke contact maakt je lichaam endorfine, dopamine en oxytocine aan.

1. Connectie

Kizomba – The art of connection! Let’s be honest here, hoe fijn is het als je iemand op de dansvloer treft waarbij de connectie zo fijn is dat je die persoon eigenlijk niet los wilt laten. Jullie lijken elkaar te begrijpen zonder dat er gesproken hoeft te worden. Connectie kan je hebben op de dansvloer met mensen waarvan je het niet verwacht. Iemand die ouder/jonger is of iemand die je niet wild woest aantrekkelijk vindt. Helaas kan het ook voorkomen dat je met een goede vriend of vriendin (of je partner) geen fijne dansconnectie hebt! Connectie en dan vooral het lichamelijk contact is voor een groot verantwoordelijk voor de verslavende factor.

Lichamelijk contact

Borst tegen borst, handpalm tegen handpalm, een been die zachtjes connectie zoekt met die van jou. Je voelt de muziek door je lichaam golven, zachtjes leg je de tweede arm van de dame op je schouders. Haar hoofd doet ze tegen dat van jou aan en je ogen doe je dicht om helemaal in het moment op te gaan. Met jouw armen en handen op haar rug geef je zachte aanwijzingen en zij gaat soepel mee in je flow. Suavemente! Dit is het sensuele aspect van kizomba wat buitenstaanders vaak totaal niet begrijpen.

Door het dansen (lichamelijke beweging) en het lichamelijke contact maakt je lichaam endorfine, dopamine en oxytocine aan. Deze hormonen worden ook wel gelukshormonen genoemd en werken onder andere pijnstillend, bloeddruk verlagend en stress regulerend. Daarnaast zorgen ze er ook voor dat je je geliefd en gelukkig voelt, deze hormonen komen ook vrij als een moeder een baby troost of knuffelt.

Synchroniciteit

Uit onderzoek is gebleken dat als mensen synchroon zingen of bewegen dat dit gevoelens van geluk en plezier laat vrijkomen. Jaren en jaren geleden leefden mensen in groepen samen en elke groep (stam) had zijn eigen gebruiken. Door je aan deze gebruiken te houden voelde je je verbonden met je stam, deze gebruiken konden ook bestaan uit een lied of dans. Je leefde dus in synchroniciteit met je stam, waardoor je niet werd buiten gesloten en je een grotere kans had om te overleven. Wanneer je op de dansvloer staat en je hebt een hele fijne synchrone dans met iemand dan voelt dat vaak erg fijn. De synchroniciteit zorgt ervoor dat je je begrepen en verbonden voelt, wat er weer voor zorgt dat je je veilig voelt.

Dit is dus eigenlijk de wetenschappelijk onderbouwde reden waarom kizomba verslavend is. Je lichaam geniet van de aanmaak van gelukshormonen en wilt dat steeds opnieuw en opnieuw. Dit proces is exact hetzelfde als bij iemand die verslaafd is aan drugs… De intensiteit is gelukkig wel veel minder!

2. Community

Hoe fijn is het om met een groep mensen te zijn die dezelfde verslaving als jou hebben? Je leert steeds meer mensen kennen en zelfs als je alleen naar een feestje gaat kom je toch nog mensen tegen waar je een praatje mee kan maken. Je bent deel van een community en hoe ‘dieper’ je gaat in je verslaving hoe groter de impact op je dagelijkse leven wordt.

Kizomba scene

Elke groep, community heeft zijn eigen manier van doen. Ook binnen de kizomba scene zijn er (ongeschreven) regeltjes, eerder schreef ik al over dansvloer etiquette. Na enige tijd leer je de scene steeds beter kennen, je herkent de fijne en minder fijne dingen die mensen uitspoken. Als op een feest een bepaalde DJ draait kan dat ervoor zorgen dat je daar graag of juist minder graag heen gaat. Binnen de kizomba scene zijn er veel mensen die jouw passie voor kizomba volledig begrijpen. Je hebt leuke gesprekken met onbekende mensen, je hebt fijne dansjes met onbekende mensen. Hoe langer je deelt uit maakt van de scene hoe meer mensen je leert kennen en zo vorm je een grotere sociale kring om je heen.

Muziek

Wellicht een inkoppertje maar de kizomba community staat natuurlijk voor kizomba muziek en alle aanverwante stijlen. Muziek heeft op vrijwel iedereen een speciale uitwerking. En ook muziek kan ervoor zorgen dat er gevoelens van vreugde en geluk vrijkomen! Het schijnt zelfs zo te zijn dat muziek ervoor kan zorgen dat het stress verlaagd en ja ook dit werkt verslavend.

3. Vluchtgedrag

Oeps, ja eigenlijk vertoon je vluchtgedrag omdat je bepaalde dingen in je dagelijkse leven niet onder ogen wilt komen. Natuurlijk is dit niet altijd het geval! Maar het zou zomaar de reden kunnen zijn waarom jij 5 avonden in de week aan het dansen bent.

Afleiding

De dansvloer is jouw uitweg om even niet aan de zorgen van het dagelijkse leven te denken. Ik ben de eerste om toe te geven dat afleiding de reden van mijn verslaving is. Het is een manier van ontspannen en even niet te hoeven denken aan de omstandigheden binnen mijn familie. (In dit blogartikel vertel ik daar kort over) Soms ga je door een periode heen die mentaal en/of lichamelijk veel van je vraagt. Dan is het fijn om een hobby/passie te hebben waardoor je alles kan vergeten. Soms is het verleidelijk om meer tijd te besteden aan het dansen dan aan het ‘echte leven’. Waarbij het HEEL af en toe moet kunnen, wil je in een week vijf avonden gaan dansen? Doe het! Maar blijf niet hangen in de ‘dans-afleiding-verslaving’. Zet je schouders er weer onder, hoofd omhoog en kijk je problemen recht in de ogen.

Goedkeuring

Sommige mensen zijn verslaafd aan goedkeuring en de link naar vluchtgedrag is misschien niet direct duidelijk. Maar verslaafd aan goedkeuring is eigenlijk vluchten in de waarde die een ander je toe wilt kennen. Iemand vraagt je ten dans – dat is vleiend – iemand bedankt je na het dansen en zegt dat het een hele fijne dans samen was – wederom vleiend. Misschien neem jij het stapje verder en geef je je telefoonnummer of vraag je een telefoonnummer. Opnieuw iets wat erg verslavend is en je makkelijk ingezogen kan worden. Je hecht waarde aan wat andere mensen van je vinden, dus wanneer je niet voor een dansje wordt gevraagd neem je het persoonlijk. Dit kan best een valkuil zijn! Want bedenk maar eens hoe ver dit zou kunnen gaan. Je ontwikkelt je eigen dansstijl en je wordt steeds beter, mensen gaan dat opmerken. Je verlangt naar dansjes met steeds betere dansers en hebt dan ook de validatie van hen nodig om jezelf goed te voelen. Doordat je handelt met een verkeerd motief zal je steeds minder worden benaderd door de ‘gewone’ dansers en dus ook minder complimentjes ontvangen.

Bepaal jouw eigen waarde en laat je geluk niet afhangen van de input van andere mensen. Loop niet weg voor je verantwoordelijkheden, maar gun je jezelf wel fijne dansavonden om te kunnen ontspannen.

Oh en als iemand het adres heeft van Kizomba Anonymous… 😉

Ik durf er voor uit te komen dat ik echt verslaafd ben, ik plan mijn donderdagochtend altijd vrij omdat ik op woensdagavond ga dansen… En zo zijn er nog wel meer dingen! Hoe verslaafd zijn jullie? Ga je vaker dansen dan je eigenlijk zou moeten doen? Heb je naast deze drie redenen misschien een eigen reden waarom kizomba zo verslavend is voor jou?

Kizomba Blog

«

»

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *