Search here...
TOP
Informatief

Taxidansers! Een kijkje achter de schermen

Taxidansers kizomba dansvloer

Taxidansers op kizomba feesten… je kan eigenlijk niet meer om ze heen. Een taxidanser is een danser (9 van 10 keer een man!) die wordt ingehuurd door de organisatie van een feest. Vaak wordt er een groep geboekt en deze heren zijn er om de balans tussen vrouwen en mannen recht te trekken. Je houdt van ze of je ziet ze liever vertrekken. Kizomba blog ging op onderzoek uit, om er achter te komen hoe het nou echt zit met taxidansers! Gaan ze echt alleen voor de poppetjes, hebben ze een bepaalde strategie en aan welke regels moeten zij zich eigenlijk houden? Twee taxidansers gaven mij een kijkje achter de schermen.

De taxidanser

Binnen de kizomba scene komt het vaak voor dat er (veel) meer vrouwen dan mannen aanwezig zijn op feesten. De organisatie boekt daarom vaak 1 of meerdere taxidansgroepen, zodat alle dames meer ‘kans’ hebben op een dansje. Afhankelijk van de boeking staat de taxidanser een flink aantal uur op de dansvloer.

Je kan ze herkennen aan:
– Shirt met info: Naam taxigroep, naam danser, het woord taxi danser/dancer etc.
– Een lichtgevend bandje om de pols, arm of enkel (niet altijd aanwezig)

Soms lopen er op feesten ook mensen rond met promoshirt, dit zijn vaak geen taxidansers! Om het onderscheid te maken tussen promo en taxi dragen taxidansers vaak een lichtgevend bandje.

Regels

De heren krijgen vaak vanuit de organisatie een aantal regels mee, ook vanuit de taxigroep gelden er regels.
Per evenement zullen er wat afwijkingen zijn maar in grote lijnen geldt dat:
– Max. 3 a 4 nummers dansen per dame
– Dames vragen die het langst aan de kant zitten
– Niet selectief zijn (dus niet alleen de gevorderden of de knappe meiden)
– Tijdens het dansen de dame in kwestie niet versieren
– Breng je team niet in diskrediet
– Lichtgevend bandje aan: in dienst
– Klaar met je dans duty: lichtgevend bandje UIT en evt. ook shirt wisselen naar privé kleding
– Tijden worden van te voren afgesproken met organisatie
– Je bent er als entertainment voor de dame, dans op haar maximale niveau
– Je mag wanneer je ten dans wordt gevraagd eigenlijk niet weigeren (tenzij je een goede reden hebt en je lichtgevende bandje uit staat, bij bijv een pauze)
– Bij voorkeur niet 2, 3 of meer keer dansen met dezelfde dame

Zijn deze regels haalbaar?

Alle regels zijn haalbaar mits je je daar ook op instelt, vertelden beide heren. Wel hebben ze beiden iets andere techniek om een dame te vragen voor een dans. De ene kijkt af en toe tijdens het dansen even om zich heen om te kijken wie er aan de kant staan. Hoe verder weg iemand is hoe groter de kans dat dat zijn volgende danspartner wordt. De ander pakt gewoon de dame die het dichtstbij is, weer een ander gaat de rij af en nog een ander gaat de rij af maar slaat steeds een paar dames over. Het bewust scouten van dames die lang aan het wachten zijn blijkt voor de ene lastiger dan de ander. Sommige voelen zich niet prettig om zich na een dansje door een aantal rijen dames heen te wurmen om vervolgens de dame die het meest achteraan staat voor een dansje te vragen.

Kortom taxidansers zijn ook maar mensen!

Arrogantie

De heren weten onderling hoe een ieder te werk gaat binnen het team. Dat er hier en daar een arrogante omhooggevallen kerel tussen zit is helaas niet aan te ontkomen. Er zijn inderdaad taxidansers die alleen met de poppetjes willen dansen of die het liefst dansen met dames die ze kennen. Dat zal waarschijnlijk een dingetje blijven dat erg lastig te veranderen is. Maar de meeste taxidansers nemen hun taak erg serieus en willen er graag een leuke avond van maken.

On duty

Beide heren gaven aan dat ze tijdens het taxidansen een beetje anders dansen dan als ze off duty zijn. Dan zijn ze iets specifieker met wie ze dansen en vooral ook de stijl die ze dansen. Het geven van aanwijzingen en tips doet de ene wel en de ander weer niet. Waarbij het ook afhankelijk is van de connectie die er met de dame in kwestie is en of ze ervoor openstaat.

Kortom taxidansers zijn ook maar mensen! Ze doen echt hun uiterste best om met iedereen te dansen, sommige taxidansers vinden het niet fijn om door een groep vrouwen heen te dringen om iemand te vragen (dus sta op een plek waar je makkelijk te bereiken bent!).  Wil je zelf een taxidanser ten dans vragen? Let dan op het lichtgevende bandje! Staat het bandje uit dan is hij niet on duty en zou het kunnen zijn dat hij je vraagt om even te wachten. Ik ben de twee heren die hun kostbare tijd wilden besteden aan mijn nieuwsgierigheid erg dankbaar!

Nu ben ik erg benieuwd wat jullie mening over taxidansers is! Dans je graag met ze? Heb je een favoriete groep? Of zie je ze juist liever vertrekken?

Tot snel!

Kizomba Blog

«

»

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *