Search here...
TOP
Tips

3 Tips om onzekerheid op de dansvloer de baas zijn

Onzekerheid op de dansvloer

Onzekerheid op de dansvloer is knap lastig, niet alleen voor jezelf maar ook voor je danspartner. Deze onzekerheid kan op verschillende manieren tot uiting komen, maar het zorgt er voornamelijk voor dat jij niet optimaal kan genieten en dat is nou net WEL de bedoeling van dansen. Daarom heb ik voor jou drie tips die je kunnen helpen om jouw onzekerheid om te zetten in zekerheid.

Tip 1 Creëer een vast patroon

Elke danspartner is weer anders, elke leider leidt op zijn (of haar!) eigen manier en elke volger volgt op haar eigen manier. Daardoor kan een stukje onzekerheid ontstaan want je weet eigenlijk nooit waar je aan toe bent. Voordat je begint met de dans weet je vaak niet eens het niveau van je danspartner, laat staan wat hun naam is of wat hun dansstijl is.

Het onbekende creëert onzekerheid, daarom is het erg behulpzaam om ‘iets’ te creëren voor jezelf waar je een houvast aan hebt.

Voor de leiders: Wacht totdat jij en je danspartner in het juiste frame staan. Begin vervolgens elke dans op dezelfde manier, doe een aantal basispassen en 1 of 2 saidas. Wanneer je een routine hebt voor jezelf zal je je steeds zelfverzekerder gaan voelen. Je hebt bij elke danspartner dan even de kans om rustig in te komen en aan te voelen wie je in je armen hebt. Vanuit deze positie kan je het langzaam uitbouwen, afhankelijk van je danspartner natuurlijk. Vooral wanneer je het moeilijk vind om te bedenken wat je moet gaan doen kan het helpen om in de flow te komen door een korte vaste routine.

Voor de volgers: de kunst van het volgen is natuurlijk het volgen. Maar dan wel op zo’n manier dat je ondanks je volledige overgave je toch je eigen persoon blijft. Ook als volger kan je een vaste routine opbouwen die je kan toepassen bij elke danspartner. Wanneer je ten dans wordt gevraagd, beantwoord deze dan met een (grote!) glimlach en positief woord zoals: Natuurlijk! Graag! Leuk! etc. Geen deemoedig; Jawel hoor, oké, euh ja etc. Door met positiviteit in de dans te stappen geef je meteen al een seintje aan je danspartner dat je openstaat voor een fijne dans. Stap hand in hand met je danspartner de dansvloer op waarbij je hoofd omhoog houdt, terwijl je nog steeds glimlacht en leg vervolgens op een sierlijke manier je (linker)arm op zijn rug/schouders.

Tips dansen onzekerheid

 

Voor deze laatste stap mag je best een paar seconde de tijd nemen, dan heb je de gelegenheid om in je zone te komen. Zoek vervolgens connectie! Op deze manier heb je voor jezelf een uitgangspositie gecreëerd die altijd hetzelfde zal zijn.

 

Tip 2 Relativeer en analyseer je onzekerheid

Weet je waar je onzekerheid vandaan komt? Ben je bang om fouten te maken (faalangst)? Wel eens bang dat je danspartner je binnen een minuut weer laat gaan omdat je niet goed danst (minderwaardigheid)? Ben je bang voor het onbekende omdat je niet weet waar je aan toe bent (controle willen houden)? Wat is het waar je echt mee zit als je gaat dansen? Wees eerlijk met jezelf en probeer het gevoel te analyseren. Als je weet waar het vandaan komt kan je er iets aan doen.

Relativeren is een prima manier om stappen te zetten in de richting van zekerheid. Hoe erg is het als je tijdens het dansen een paar fouten maakt? Hoe groot is de kans dat je danspartner ook een paar foutjes maakt? Het gaat erom dat je plezier hebt samen, het dansen doe je samen. Als volger probeer je het foutje van je leider te ‘verdoezelen’ en een misstap van een volger kan een leider vaak prima ombuigen. Neem eens de tijd om te kijken naar anderen op de dansvloer, kijk niet naar de koning en koningin van de dansvloer, maar naar de ‘gewone’ dansers. Dan zal je opvallen dat er foutjes worden gemaakt. Leiders die de cha-cha niet goed inzetten of die plotseling naar beneden zakken maar de dame niet meenemen in die beweging…

Laatst was er een heer die mijn rechtervoet naar links wilde schuiven, mijn evenwicht en linkervoet verplaatste hij echter niet (naar achter), waardoor hij mijn rechtervoet op mijn linkervoet plaatste. Met mijn hak haalde ik mijn voet open en een schram en blauwe plek waren het gevolg… Niet tof, maar kan gebeuren!

Je danst voor je plezier en nadenken over foutjes die je mogelijk nog kan gaan maken bederft je plezier. Iedereen is begonnen bij het begin! Leiders die net zijn begonnen met dansen kunnen soms duidelijker leiden dan vergevorderde leiders. Volgers die net zijn begonnen kunnen soms beter volgen dan volgers die alle technieken beheersen. Kortom loslaten die stress!

Tip 3 Hou je hoofd erbij

Deze tip is misschien een beetje tegenstrijdig als je probeert om dingen ‘los te laten’ bij het dansen. Maar probeer op een luchtige manier je hoofd erbij te houden, waarbij je jezelf in het moment laat zijn. Stuur je gedachten en laat alleen gedachten toe die positief zijn en die met de dans die je op dat moment doet te maken hebben. Daarbij mag je best coachend zijn voor jezelf, zolang het maar positief is!

Korte, helpende en positieve gedachten:
– Ik let op mijn houding
– Deze heer geeft fijne leiding
– Ik ben aan het genieten
– Deze dame volgt licht
– Ik dans rustig (voor de dames die wel eens hun eigen ding doen… MOI)
– Stap, stap, stap (voor de dames die moeite hebben wanneer er wordt gelopen… moi again!)
– Ik ben licht
– Ik zet mijn gewicht niet door

Door bewust bezig te zijn met positieve gedachten tijdens het dansen zal je opmerken dat je je eigen coach aan het worden bent. Op deze manier zal jouw onzekerheid steeds wat meer afbrokkelen en ben jij straks het stralende middelpunt van de dansvloer. Eerder schreef ik over dansvloer etiquette en tips voor beginnende dansers, lees deze ook even door als je nog in kizombiaanse kinderschoenen staat!

Wat heb jij gedaan om je onzekerheid om te zetten in zekerheid?

Liefs Mieke

Kizomba Blog

«

»

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *