Search here...
TOP
Tips

Kizomba dansvloer etiquette

Kizomba dansvloer etiquette

Zoals bij elke dans (en sociale aangelegenheid) gelden er bij Kizomba ook een aantal regels op de dansvloer. Sommige zijn wellicht ongeschreven maar graag geef ik jullie wat tips mee! Want de basiskennis hebben van de Kizomba dansvloer etiquette geeft je weer wat extra zekerheid.

Neem je sores niet mee naar de dansvloer want ze zullen je flink gaan lastigvallen.

Bereid jezelf voor

Kleed jezelf gepast, dat kan een jeans en shirt zijn maar ook all dressed up in een leuk jurkje, met gepast bedoel ik dat je outfit je dans niet beïnvloedt. Ik weet nog dat ik een keer een leuk jurkje droeg maar het kroop steeds omhoog waardoor ik tijdens het dansen de hele tijd bezig was om mijn jurkje naar beneden te trekken. Niet fijn!
Zorg ervoor dat je kleren schoon zijn, dat je een douche hebt genomen en fris ruikt! Tanden gepoetst, handen gewassen (vind ik zelf een must!) en je haren netjes. Neem eventueel een doekje of schone shirts mee als je snel transpireert.
Bereid jezelf ook mentaal voor! Luister naar lekkere kizomba deuntjes, vertel jezelf dat je een geweldige avond gaat hebben en maak je hoofd leeg! Neem je sores niet mee naar de dansvloer want ze zullen je flink gaan lastigvallen.

Wie vraagt wie ten dans?

Ik (als volger) vind het toch echt minder gepast om een onbekende heer te vragen om te dansen. Maar ik ben mij er van bewust dat dit mijn beleving is, ik zie het namelijk wel eens gebeuren dat een dame een heer vraagt. Zelf vind ik het best kunnen om als volger een leider te vragen als je elkaar kent. Toch lijkt het een ongeschreven regel te zijn dat de heer de dame ten dans vraagt. Het is gebruikelijk dat de heer zijn hand (of beide handen) naar je uitstrekt met zijn handpalm naar boven, oogcontact maakt en vraagt of je wilt dansen. Als dame heb je vervolgens twee keuzes, je zegt ja (met een glimlach en waarbij je zijn hand vastpakt) of je zegt nee. Ondanks dat nee ook een antwoord is, is het wel zo vriendelijk om dit op een vriendelijke manier te doen! Zeg gerust nee als je even moet afkoelen, je van schoenen wilt wisselen of als je het simpelweg niet fijn vindt om met de heer in kwestie te dansen.

Hou de dans netjes

De dans is niet bedoeld om de dame in kwestie zwanger te schuren… Kizomba is een dans waarbij je erg close staat, het draait immers om het maken van connectie. Begin de dans met je partner door goed rechtop te staan en deze connectie te zoeken met je bovenlichaam. Als dame volg je de heer en probeer je aan te voelen hoe hij connectie met je wilt maken. De ene man houdt je direct stevig vast en de ander raakt je rug amper aan. Door als volger goed te weten hoe jij connectie kan maken zal het steeds minder uitmaken hoe de man in kwestie je vasthoudt.
Het is niet nodig om connectie te zoeken via je private parts, tenzij je dat beide fijn vindt om te doen… Maar dat is absoluut niet de insteek van het dansen! De handen gaan dan ook nooit lager dan je broekband. Ook hoef je niet direct met je hoofd tegen het hoofd van je danspartner te leunen. Dit moet je leren aanvoelen en bij de ene zal het natuurlijker aanvoelen om dit wel of niet te doen.

Geniet op de dansvloer en daarbuiten!

Misschien wel de allerbelangrijkste regel van de dansvloer en daarbuiten! Geniet van het dansen, de muziek en de mensen om je heen. Blijf dichtbij jezelf, denk niet teveel na, lach en geniet. Heren wees voorzichtig met de dames, je bent de leider en tevens verantwoordelijk voor de dame. Je wilt niet dat ze haar enkel breekt doordat je een move doet die niet past bij jullie niveau. Dames geef jezelf over aan de heer en vertrouw op zijn lead!

Heb jij een aanvulling op deze etiquette? Wat vindt jij belangrijk op de dansvloer?

Laat van je horen!

Kizomba Blog

«

»

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *